a Spent på været, som ble mer og mer truende, spent på hvor mange som ville møte opp, og ikke minst var vi spente på de to hagene vi skulle besøke.

 

 

aFørst gikk turen til Åse Sæterøy som smilende tok imot oss i sin vakre hage i Kippersundveien. 
For 42 år siden bygget de huset sitt på en forblåst haug ute i Bud, og gikk straks i gang med å skape en hage der det i utgangspunketet bare var grasmark, einer og berg. I dag er bergsprekkene fylt opp med masse spennende vekster, som bugner i alle farger. Rundt eiendommen har de plantet vekster som skal gjøre eiendommen lunere, og på toppen, der solen alltid skinner, har de en innholdsrik kjøkkenhage med ulike spiselige vekster.
I det selvbygde koselige drivhuset vokser det tomater, agurker og et fikentre som de har plukket mange frukter av opp i gjennom årene. Åse har masse spennende stauder og busker i prydhagen, men det som er ekstra spennende er alle de fine rosene. Tenk at de vokser så frodig der vi ikke skulle tro at roser skulle trives. Her har mange mye å lære av Åse. Det var mange som ikke blomstrer ennå, men de som hadde foldet ut kronbladene sine, ble luktet på, tatt bilder av, og det var nok flere som noterte navn denne kvelden. Rosen Agnes var nok en av disse.

 

aVi tok med oss Åse videre på turen helt ut i havgapet for å besøke Rigmor Hustad Holen og Henrys hage. Det hadde begynt å regne og blåse litt, så det var godt å bli invitert inn på kaffe og boller i den koselige og varme utestuen.  Den utestuen var det nok flere som kunne tenke seg. Den hadde foldedører av glass på alle sider, og utsikten var som et maleri av storhavet. For det er rett ut mot Atlanterhavet Rigmor og familien har slått seg ned, At det kan blåse friskt der ute, såg vi tydelig da vi omsider ruslet ut for å se hagen på nært hold. Hekken som omkranset hele eiendommen, var helt skeiv på de mest forblåste stedene.
På samme måte som Åse og Per Magne har utnyttet muligheten maksimalt, hadde også Rigmor og Henry lagt hindringene til side, og brukt fantasien, innsett realitetene, og skapt en fantastisk spennende hage. 

Her fant vi en elv som rant fra toppen av hagen, nedover berget og endte i dammer nedover platåene. Her var det hardføre stauder som var plantet i bed full av rullesteiner, planter som var plantet i kasser på hjul så de kunne flyttes fra vinden, og masse Georginer som ikke blomstret ennå. Dvs. Rigmor hadde kjøpt noen med utsprungne blomster som ho hadde plantet sammen med de andre for å vise hva de har å «strekke seg etter.» Humor og stå-på-vilje må man ha for å ha hage ut mot storhavet, og det har Rigmor, og det har Åse. Tusen takk for at vi fikk komme og se hagene deres. På det meste var vi !8 stk som fikk denne opplevelsen.
Ref. Randi Sæter Sandvik