For deg som ikke er vant med å så, vit da at det er svært så enkelt om du følger noen gode råd. Butikkene bugner nå av frøposer, og tenk først litt over hvor mye plass du har til rådighet. Det er bedre med noen få som får god plass enn mange som må sloss om lys og næring.

Frøposer

Les på pakningen om hvor lang spiretid frøene har, det er et godt utgangspunkt. Bruk god mold, den som heter såjord er bra. Den er tilpasset små frø som ikke vil ha for mye næring i starten. Du kan så i både kopper og kar, men pass på at frøene ikke blir stående vann.

Det er svært lite frøene skal dekkes. Noen ikke i det hele tatt, men en god huskeregel er at du dekker like mye jord over frøet som det er av størrelse. Så tynt, så blir det lettere siden. Dekk gjerne over med plast, og sett de nysådde i et rom med varme, gjerne 20-24 gr. På badet er det flott, der er det også litt mer fuktighet. 

Fram til frøene spirer trenger de ikke lys, men desto mer etterpå! Etter spiring er lys en nødvendighet, og det må også kunstig lys til framover nå, men mindre varme. Med godt med lys og en temperatur på 12-15 gr., så vil du kunne få flotte planter. 

Etter hvert som de vokser, prikler du. Noen planter vil stå en og en, men andre gjerne kan være flere i lag. Sådde du frøene tynt, kan det nå være at de klarer seg selv der de står. Å prikle betyr ganske enkelt at du potter plantene om og setter de i de pottene de skal vokse videre i. Nå kan de også få mer næringsrik mold. Godt med lys må de fortsatt ha!

Småplanter

Når faren for nattefrost er over, er det tid for utplanting. Da kan det være lurt å herde plantene litt først. La de stå ute om dagene og ta de inn om natten, da takker de for godt stell og gir deg stor glede over å ha lykkes med dine egne frøplanter.