Påskeliljene er et sikkert vårtegn
Det er ikke alltid at påskeliljene er i blomst i hagen til påske, men et kjært vårtegn er det uansett.
Påskeliljene (Narcissus pseudonarcissus) har vært dyrket hos oss siden siste del av 1700-tallet. Vilt vokser de i vestlige og sentrale Europa. Mange har sett den blomstre «vilt» også iblant annet England, men det antas at den der har forvillet seg fra hager.
Påskeliljen eller narsissenes opprinnelse sies å stamme fra gresk mytologi. Det var en ung greker, Narcissus som så sitt eget speilbilde og ble så forelsket at han ikke ville ha noen annen. Han ble sittende der å drømme om seg selv til han døde, og da vokste påskeliljen opp, og dermed navnet Narcissus.
Det finnes i dag utallige sorter narsisser i mange varierende farger og former. Det sies at det skal være rundt 8000 sorter og over 13000 hybrider. Da inkluderer vi også de vi kaller pinseliljer som kommer litt senere på våren. Påskeliljer og pinseliljer blander seg også med hverandre og vi kan få enda flere sorter i vår egen hage, selv om dette kan ta lang tid.
Påskeliljene er normalt lette å få til og overvintrer i store deler av landet. I vill tilstand vokser de ofte langs bekkefar, og i hagene våre setter den også pris på tilgang på fuktighet når den gjør seg klar til blomstring. Det er et stort antall påskeliljer å få kjøpt i potter lenge før de er i blomst i hagen. La de står i pottene, gjerne ute, til de er avblomstret. Deretter planter du de ned der du vil ha de opp til neste år.
Påskeliljene har vært en kjær blomst på våre mange fyr i store deler av Norge. Der har det vært spesielt mye av den gamle, fylte typen «van zion». Løkene var enkle å ta med seg når fyrfolket flyttet, og var et kjært minne å ta med seg. Per Arvid Åsen ved Agder Natur museum og botanisk hage, Universitetet i Agder har i sin flotte bok «Hagebruk og hagevekster på norske fyrstasjoner», skrevet om dette.
Selv har vi mange påskeliljer av den gamle, fylte sorten i «sommerhuset vårt», der farmor hadde sin hage.
Et tips til slutt: Løkene er svært produktive og setter mange sideløker. Det betyr at det til tider kommer opp mer blad enn blomst. Da må du spa de opp og dele opp løkene og setter de ned med større avstand mellom dem.