Gutten som ville bli gartnerhall
Et kjent ansikt for hageinteresserte rogalendinger inntar i år hagemessa på Lillestrøm!
Sansen for hagestell kommer gjerne med alderen, eller som en nødvendig følge av huskjøp. For Ole Geir Skjæveland kom interessen tidligere enn som så. Som mors assistent, på stavrende bein i kjøkkenhagen fikk han lære om hypping av poteter og tynning i gulrotsenga.
- Dette var min verden. Også hadde jeg en onkel som jobbet for Gartnerhallen som jeg så voldsomt opp til, sier Ole Geir og siterer seg selv: "Jeg ville også bli gartnerhall!".
Hagegleden vokste seg større gjennom årene, og bleknet ikke tross ungdomstidens distraksjoner. Men det ble ikke det grønne Ole Geir skulle fylle arbeidsdagene med. I dag ser han tilbake på en 32 år lang karriere som brannmann. Yrkesvalget kom egentlig rekende på ei fjøl en sommer da hans økonom-frue etterlyste litt mindre uforutsigbarhet i budsjettet.
Mer enn hobby
Jobben som brannmann kastet av seg mange avspaseringstimer, disse brukte han i hagen. Og hobbyen vokste i takt med kunnskapene. På slutten av nittitallet begynte han å holde foredrag. Siden har det blitt TV-programmer på TV Vest, han har arrangert hagemesser og hatt tillitsverv på alle nivåer i Hageselskapet. For få år siden tok han gartnerutdanning ved Hjeltnes Gartnerskole og har opprettet firmaet Hagemaen som tilbyr hagerådgivning, foredrag og kurs. Det har vært mange jern i ilden for den nå pensjonerte brannmannen.
Ole Geir kan snakke om det meste, men har særlig hjerte for beskjæring, planteformering og drivhus. Med foredraget «Suksessfaktorer i drivhus og vinduskarm» kan du møte ham på årets hagemesse på Lillestrøm både fredag, lørdag og søndag. Etter foredragene kan du slå av en hyggelig hageprat med ham på Hageselskapets stand.
Om du besøker hagemessa kan du få med deg foredragene til Ole Geir på disse tidspunktene:
- Fredag 21. april kl 15-15.30
- Lørdag 22. april kl 11.30-12
- Søndag 23. april kl 15-15.30
Les hele programmet for hagemessa her
I et hus i et hus i en hage
Historien om Ole Geir Skjæveland er også fortellingen om et drivhus, - eller snarere to drivhus.
Hva i all verden var det du tenkte på da du bygde et drivhus utenpå et annet drivhus?
- Jeg hadde jo et vanlig hobby-drivhus i mange år, men fikk behov for noe større. Jeg hadde lenge lekt med tanken om å skaffe meg et produksjonsveksthus, så dette var ikke en impulshandling. Jeg trålet Jæren opp og ned til jeg fikk napp på et veksthus på 200 kvadratmeter som jeg kunne få, om jeg tok det ned selv.
Med dugnadshjelp fikk han oppført det nye veksthuset. Men først måtte et stort areal klargjøres med planering og støping. 13 kubikkmeter betong vitner om mer enn vanlig " pusling i hagen". Ole Geir poengterer at det ligger mange arbeidstimer bak dette prosjektet.
- En skal vite hva en begir seg ut på før man setter i gang noe slikt.
Det gamle drivhuset er bevart inni det gamle. - Det står på litt varme i det lille drivhuset om vinteren slik at jeg kan lagre knoller, stiklinger og planter der.
Med hele 200 kvadratmeter å boltre seg på er det god plass til både planter og folk.
- Her holder jeg kurs og foredrag der de besøkende bokstavelig talt er i nærkontakt med stoffet.
Gode forhold
Stavanger ligger i herdighetssone 1 og har derfor allerede fra naturens side en "unorsk" lang vekstsesong. Veksthuset gjør sitt til at han kan være tidlig ute med det meste som spirer og gror. Nyttårsrakettene har knapt landet før tomatfrøene går i jorda og nypotetene tas opp til 17. mai. En stor del av arealet er åpen jord, en innendørs åker med grønnsaker og bærbusker.
Hva gjør du med alt du dyrker?
- Jeg produserer en del småplanter og pleier å ha salg av disse et par-tre helger i april og mai. Vi er selfølgelig selvforsynt av det meste, både tomater, bær, frukt og en masse grønnsaker. Også gir vi vekk mye til slekt og venner.
Bon Appétit!
Ole Geir er en ivrig jeger og viltkjøtt er ingen sjeldenhet på tallerkenen. I hagen har han murt opp en kombinert pizza- og brødbakeovn som er i bruk året rundt.
- Der kan jeg steke 21 brød av gangen.
Far i huset er ikke den eneste i familien med sans for god mat. Sønnen Christoffer Davidsen fikk sølv i Bocuse d’or i 2017, og var coach for laget som vant sølv i januar 2023. Boccuse D'Or går for å være uoffisielt VM innen kokkekunst og det er sjeldent å finne annet enn franskmenn på deltakerlista.
En oppvekst i Ole Geirs hage kan nok ha preget sønnens sans for - og ikke minst krav til gode råvarer. (Se Christoffer Davidsen snakke om råvarer i dette klippet)